Reštaurácia na jeden deň aj v Čiernom Balogu

DSC_0704Počuli ste už o Restaurant day? Je to celosvetové podujatie, ktoré pochádza z Fínska. Úplne prvý Restaurant day sa konal v máji 2011 v trinástich mestách Fínska a autorom nápadu je Timo Santala. Tento koncept sa neskôr rozšíril aj do iných krajín a v tomto roku sa ich doň zapojilo tridsaťštyri. Slovensko ho objavilo vlani v máji a jednodňové reštaurácie si otvorilo niekoľko mimovládnych organizácií v Bratislave a jedna v Dobšinej. Tohto roku ich bolo možné nájsť už aj v Trnave, Modre, Košiciach, Prešove, Vinodole a v nedeľu 16. augusta sa pridala aj VYDRA v Čiernom Balogu.

O čo ide? Každý si môže otvoriť svoju vlastnú, takzvanú pop-up reštauráciu, kaviareň či bar. Všetko, čo musí záujemca urobiť, je zaregistrovať sa na oficiálnej stránke. Mal by použiť aj logo tohto podujatia. Zakladatelia vo Fínsku jednodňovú reštauráciu pridajú na interaktívnu mapu, aby si ju gurmáni a iní záujemcovia moli vyhľadať. Výber jedla, ako aj miesto záleží na vlastnej kreativite.

My sme sa rozhodli toto celosvetové podujatie využiť na to, aby sme návštevníkom Čierneho Balogu sprostredkovali miestne tradičné špeciality, ako je drevorubačská zápražka na furmanskom chlebe, či handeľské kruple so slaninkou a cibuľkou. A tak sa naša záhrada premenila na jednodňovú reštauráciu. Pracovali v nej naši zamestnanci aj dobrovoľníci. Servírky obsluhovali hostí v krojoch a so svojou angličtinou vyšli v ústrety aj zahraničným turistom (Izrael, Maďarsko, Česko). Teší nás, že ochutnať prišli aj miestni. Mali sme takmer päťdesiat hostí a výnos 102 €. Aj keď nešlo o peniaze, ale o dobré jedlo pre milých ľudí v príjemnej atmosfére a o propagáciu Čierneho Balogu, tieto peniaze chceme použiť ako základ a v budúcnosti vydať receptár tradičných jedál handeľskej kuchyne, alebo aspoň urobiť druhé vydanie Handeľskej kuchárky od Moniky Benkovej z roku 2000. Ak máte záujem, môžete prispieť aj vy.

Restaurant day pokladám za veľmi dobrú myšlienku a môže byť príležitosťou pre kohokoľvek, kto chce (tak ako my) propagovať svoju obec alebo organizáciu, ale aj „najlepšie buchty na svete“ od svojej starej mamy, prípadne skúsiť, či by mal šancu uplatniť sa ako podnikateľ v gastronómii či podobných službách. A tak sa môžeme tešiť, že štyrikrát do roka (február, máj, august a november), keď sa toto celosvetové podujatie koná, môžeme objaviť v našom okolí reštauráciu – hoci aj iba na jeden deň – vo dvore, u niekoho doma v obývačke či na záhrade alebo v garáži, na trávniku v parku alebo v miestnom kultúrnom dome. A budeme tak môcť ochutnať niečo nové, ale najmä stretnúť zaujímavých ľudí a zažiť netradičnú atmosféru.

Michaela Heretová

Foto: Lucia Ištvánová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.