Jedli ste už bryndzové sushi?

Restaurant day 2017 vo Vydre

Bryndzové sushi – to je čo za výmysel! povedia si mnohí. Recept naň vytvoril japonský šéfkuchár Kazuhito Kawahiro na žiadosť japonského veľvyslanca na Slovensku pána Jun Shimmi. Slovenská kuchyňa nie je u Japoncov príliš známa, preto sa pán veľvyslanec rozhodol spropagovať ju spojením japonskej formy a slovenskej chuti. No a tradičná slovenská bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa zaraďuje medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré nielenže nasýtia, ale aj pozitívne ovplyvňujú zdravie (znižuje hladinu cholesterolu, má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak, obsahuje veľké množstvo vápnika, vitamínov a stopových prvkov). Naša bryndza je vo svete jedinečná! Jednoducho možno povedať, že má liečivé vlastnosti.

V nedeľu 20. augusta sa opäť zapojíme do celosvetového podujatia, ktoré pochádza z Fínska a nesie názov Restaurant day. Otvoríme u nás v záhrade jednodňovú reštauráciu, v ktorej budeme podávať jedlá z bryndze. Pretože bryndzové halušky a pirohy asi varia v každej domácnosti, rozhodli sme sa pre jedlá netradičné. A tak budete môcť ochutnať pikantné bryndzové sushi, tradičný ale zo slovenskej kuchyne vytrácajúci sa demikát, bryndzové palacinky so zeleninou, haruľu s bryndzou a ako dezert karamelové jabĺčko s tvarohovo-bryndzovou penou.

Lekári hovoria, že keby sme zjedli každý deň polievkovú lyžicu bryndze, mali by sme o imunitu postarané. Aj my chceme prispieť a trochu propagovať túto unikátnu potravinu. Je naša – slovenská, má svoju históriu a široké možnosti využitia.

M. Heretová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *