Upršaný Restaurant Day

 

Tento raz nám počasie neprialo a u nás, v Envirocentre Vydra, sme jednodňovú reštauráciu otvoriť nemohli. Dostatočné priestory na takúto aktivitu máme iba v záhrade, kde sme sa po minulé roky s vami radi stretli a podelili sa o jedlá z našej kuchyne. Ale suroviny sme mali nakúpené, tak sme varili. Na bryndzových jedlách si pochutili účastníci nášho mládežníckeho tábora. Ak aj vy chcete variť viac jedál s bryndzou aby ste si posilnili imunitu, môžete si vyskúšať recepty z nášho Restaurant Day. Posledné dva sme vytvorili na toto podujatie pre vás.

M. Heretová

Pikantné bryndzové sushi rolky

Suroviny:
5 plátkov riasa nori, 1000 g (vhodná na sushi) ryža guľatozrnná, 100 ml ocot na sushi, 250 g slanina, 60 g bryndza, 1 ks feferónka, 30 g pažítka.

Príprava:
Uvarenú bielu guľatozrnnú ryžu zmiešame s octom na sushi. Slaninu nakrájame na malé kúsky (cca 1 x 3 cm). Tie následne opekáme na panvici bez oleja, až kým slanina nepustí tuk. Feferónku nakrájame nadrobno a dôkladne zmiešame s bryndzou. Pažítku nakrájame na 1 cm kúsky. Na bambusovú podložku položíme riasu nori lesklou stranou nadol. Navlhčenými rukami vyplníme riasu ryžou, vynecháme len cca 2 cm pás v hornej časti riasy. Dávame pozor, aby sme nedali príliš veľa ryže. Ryžu jemne popritláčame. Netreba tlačiť veľmi, uvarené ryžové zrnká sa nesmú rozpučiť. Na ryžu poukladáme slaninu a bryndzu ochutenú feferónkou. Pridáme dostatočné množstvo pažítky a nakoniec všetko pevne zrolujeme. Krájame navlhčeným nožom pílkovitým pohybom, aby sa rolka pri krájaní nezdeformovala. Keďže bryndza má pomerne silnú chuť, stačí podávať s veľmi malým množstvom sójovej omáčky.

 Demikát

Suroviny:
Slanina, cibuľa, bryndza, mlieko, zemiaky, vývar z údeniny, pažítka

Príprava:
Slaninu pokrájame na drobné kocky a dáme upražiť do hrnca. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Potom vložíme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom z údeného mäsa. Keď sú zemiaky uvarené, vlejeme bryndzu rozmiešanú v mlieku. Necháme zovrieť a podávame s pažítkou.

Haruľa s bryndzou

Suroviny:
Zemiaky, hladká múka, cibuľa, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, rasca, majorán, bryndza, kyslá smotana, slanina, jarná cibuľka s vňaťou, olej.

Príprava:
Cesto na haruľu si pripravíme podľa svojho osvedčeného receptu. Na panvici s olejom vyprážame haruľové placky. Placky natrieme bryndzou vymiešanou s troškou kyslej smotany, posypeme plátkami upraženej slaniny a nakrájanou cibuľkou.

Palacinka s bryndzou a zeleninou

Suroviny:
Sezónna zelenina – v našom prípade cuketa, tekvica a paradajka, bryndza, múka, mlieko, soľ, sóda bikarbóna/prášok do pečiva, olej, koreniny podľa chuti.

Príprava:
Slané palacinky si pripravíme podľa vlastného osvedčeného receptu. Zeleninu očistíme, pokrájame na kocky, mierne posolíme a restujeme na troške oleja do mäkka. Vmiešame bryndzu a môžeme dochutiť koreninami. Zmesou naplníme palacinky a podávame.

Karamelové jabĺčko s tvarohovo-bryndzovou penou

Suroviny:
Kryštálový a práškový cukor, voda, očistené jablká bez jadrovníka pokrájané na polky alebo na štvrte, tvaroh, bryndza, pistáciové oriešky.

Príprava:
Kryštálový cukor skaramelizujeme, pridáme vodu a necháme cukor celkom rozpustiť. Vložíme jablká a chvíľku povaríme. Ak je karamel málo hustý (jablká pustia šťavu), môžeme prisypať kryštálový cukor. Bryndzu s tvarohom v pomere 1:1 vymiešame a dochutíme práškovým cukrom. Jablká s karamelom naberieme na tanierik, pridáme kopček tvarohovo-bryndzovej peny a posypeme nasekanými pistáciami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *