Stroj času vo VYDRE

Restaurant day 2018

V nedeľu 19. augusta sa opäť zapojíme do celosvetového podujatia, ktoré pochádza z Fínska a nesie názov Restaurant day. V čase zverejnenia článku bol zo Slovenska registrovaný iba Čierny Balog. U nás v záhrade Envirocentra otvoríme jednodňovú reštauráciu. Pre tento rok sme si vymysleli tému „Doba predzemiaková“.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa varilo a jedlo v Čiernom Balogu predtým, ako Kolumbus objavil Ameriku? Pred tým, ako sa v Európe začali pestovať zemiaky, ale aj kukurica, fazuľa, paprika či paradajky? Ako nové potraviny zmenili stravovanie? Predstavte si neúrodný hornatý kraj Čierne Handle, kde sa urodí málo obilia a nestačí ani na dostatok chleba. Zvyšky v kuchyni nezostávali pre domáce zvieratá, tak ako dnes. Hydina bola odkázaná na to, čo si nájde, pretože obilím ju mohli chovať iba v majetnejších rodinách a rovnako ošípané. Tie sa zväčša pásli na lúkach. Pamätáte si z dejepisu, že sa v Európe sladilo medom, a až v 16. storočí sa sem dostal cukor z cukrovej trstiny pestovaný v Amerike? Bol veľmi vzácny a sladilo sa ním iba pri výnimočných udalostiach na šľachtických dvoroch. Cukor z cukrovej repy sa začal vyrábať až v 19. storočí (Výrobu repného cukru zaviedol roku 1802 F. C. Achard vo Wiňsku v Dolnom Sliezsku, kde vznikol prvý cukrovar na svete. Prvý cukrovar na území Uhorska postavil podnikateľ Mikuláš Lačný vo Veľkých Úľanoch – 1828). To znamená, že ovocie nebolo konzervované v podobe kompótu či džemu. Zámorské cesty prinášali aj nové pochutiny a koreniny, ktoré nahrádzali alebo dopĺňali miestne, či dovážané po Hodvábnej ceste z Ázie.

Pôvodné recepty jedál, ktoré sa varili viac ako pred pol storočím v Čiernom Balogu sa nám nepodarilo objaviť. Zrekonštruovať ich je pre nás výzvou a zaujímavou skúsenosťou. Verím, že sa nám to podarí s pomocou Horehronského múzea v Brezne, ktoré sa podujalo urobiť malý výskum a v spolupráci s ním pripravujeme tohtoročný Restaurant Day.

Ak sa chcete dozvedieť ako chutilo jedlo v ére „predzemiakovej“, zacestujte si s nami v čase a príďte k nám do jednodňovej reštaurácie v Envirocentre VYDRA. Otvorené bude od 11:00 do 16:00 hodiny.

M. Heretová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.