Restaurant Day 2018 vo Vydre

Čo sa varilo a jedlo v dobe „predzemiakovej“ na Čiernom Balogu.

V nedeľu 19. augusta, nám stroj času fungoval, počasie nám prialo a dobrovoľníci pomáhali. Preto sa podujatie Restaurant Day vydarilo a takmer sedemdesiat stravníkov ochutnalo jedlá, ktoré sa varili v dobe „predzemiakovej“ na Čiernom Balogu. Pre tých z Vás, ktorí prísť nestihli, ale radi by tiež ochutnali, prinášame recepty jedál, ktoré sme varili. A každý, koho zaujíma, spôsob života v spojitosti so stravou z obdobia, keď sa na Čiernom Hrone ešte nepestovali zemiaky, fazuľa či kukurica, môže si TU prečítať informácie a zaujímavosti zozbierané v spolupráci s Horehronským múzeom v Brezne.
M. Heretová

Recepty

Chlieb s maslom
Suroviny:
Kváskový chlieb od pani Janky Lakovej z Brezna (čajovňa Čajomila), domáce maslo
Príprava:
Všetko bolo pripravené, len ochutnať 

Hladovica (kapustová polievka)
Suroviny:
Kvasená kapusta, voda, soľ, múka, masť, cesnak
Príprava:
Kapustu povaríme vo vode domäkka. Zápražku pripravíme z masti a múky, ktorú dochutíme pretlačeným cesnakom. Pridáme ju do vriacej polievky, posolíme a ešte krátko povaríme. Podávame.

Kaša z obilnín a strukovín a s kúskami dusenej baraniny
Suroviny:
Bôb, jačmenné krúpy, šošovica, proso, hrach suchý, hrach čerstvý (mrazený), soľ, rasca, sušené plody borievky, horčicové semienko, sušený ďumbier (zázvor) mletý, cesnak, majorán, voda.
Baranie mäso, masť, cibuľa, soľ, rasca, sušené plody borievky, cesnak, majorán, voda.
Príprava:
Bôb dáme namočiť dva dni vopred, krúpy, šošovicu, proso a hrach (suchý) jeden deň vopred. Najprv dáme do vody variť bôb. Keď je mäkký, pridáme ostatné namočené prísady, pridáme rascu, borievky a horčicové semienko. Keď sú všetky uvarené do mäkka, posolíme, dochutíme ďumbierom, pretlačeným cesnakom a majoránom.
Baranie mäso pokrájané na kocky opražíme na masti a cibuli nakrájanej na jemno. Podlejeme vodou, posolíme, pridáme rascu a borievky a dusíme do mäkka. Na záver dochutíme cesnakom a majoránom. Podávame v hlbokom tanieri na kaši.

Pohánková kaša s medom a sušeným ovocím
Suroviny:
Pohánka, mlieko, sušené slivky (iné sušené ovocie),med
Príprava:
Pohánku deň vopred namočíme vo vode. Varíme v mlieku spolu s nakrájanými sušenými slivkami do mäkka. Dochutíme medom a podávame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.